Nyhedsbrev

SikkerhedsBranchens nyhedsbrev, uge 6, 2019

 

Sikring

Ny indbrudsgruppe i Nordjylland
Nordjyllands Politi øger nu deres indsats mod indbrud ved at nedsætte en såkaldt operativ efterforskningsgruppe, der skal efterforske og opklare indbrud begået fortrinsvis i Himmerland. Tiltaget kommer i erkendelse af at indbrud er en voldsom krænkelse for den enkelte borger. Politiet understreger dog, at det fortsat er vigtigt at borgerne selv gør en indsats for at sikre deres hjem: ”Vi kan efterforske og opklare, men borgerne skal i højere grad forebygge mod indbrud. Vi har en række klare råd til borgere, og det er faktisk ret lidt, der skal til, hvis man vil gøre det mere besværligt at være indbrudstyv,” siger vicepolitiinspektør Allan Overgaard.
(Nordjyllands Politi, 1. februar 2019)

Mon ikke det kan gøres smartere?
1.022.057 timer. Så mange har politiet brugt på bevogtning foran jødiske institutioner i Storkøbenhavn siden terrorhændelserne i februar 2015. Tallet får fællestillidsmand i Operativ Special Afdeling, Torben Ryttergaard, til at reagere og foreslå alternative løsninger. ”Man kan se andre steder, hvordan man kan løse det. Man kan eksempelvis sætte fysiske barrierer op eller iværksætte en stærkere overvågning,” siger han. Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, opfordrer til at man har tillid til politiets faglige bedømmelse. Hun peger dog alligevel selv på at ”bygningsmasse og teknologi” er vejen frem.
(bt.dk, 31. januar 2019)

 

 

 

 

Kropsbårne kameraer gør p-vagter tryggere
Aarhus Kommunes p-vagter føler sig tryggere efter de er blevet udstyret med kropsbårne kameraer, som de tænder hvis de bliver konfronteret af en voldsom borger. Kameraerne har haft afgørende betydning i retssager, og p-vagterne oplever at de har en præventiv virkning. ”Der er mange, som bare lige puster sig op i stedet for at tælle til ti. Men når de ser kameraerne, så dæmper de sig,” fortæller p-vagten Stig Rasmussen for eksempel.
(tv2.dk, 29. januar 2019)

Terrorsikring anmeldt
Christiansborgs Slotsplads er blevet sikret med en række pullerter dekoreret med granitkugler, som nu har fået fem ud af seks hjerter af Politikens arkitekturanmelder. Sikringstiltaget får særlig ros for at knytte området visuelt sammen og for det lette og åbne udtryk. ”De knytter sig til det sted, de ligger, og aflæses straks som blivende, som en del af helheden. De er dekorative, men ikke pyntende. De er legende i deres opstilling og samtidig alvorsfulde i deres tyngde,” skriver anmelderen blandt andet.
(Politiken, 29. januar 2019)

 

 

 

Kan en mur virke?
En mur langs en grænse kan have en god effekt. Det fortæller Henrik Færch, CEO i Damasec, da han bliver spurgt til Donald Trumps ønske om en mur langs den amerikansk-mexicanske grænse. Muren kan måske ikke i sig selv holde alle ude, men så kan den for eksempel lede folk videre til bemandede kontrolpunkter. Muren kan suppleres med forskellige teknologier, der gør det sværere at krydse den eller øger risikoen for at blive opdaget mens man forsøger.
(Deadline, DR2, 26. januar 2019)

 

 

 

 

 

 

 

Brand

Lovlig, men utryg brandsikkerhed
Åstedparkens Ældrecenter i Ringkøbing-Skjern Kommune overholder de krav til brandsikkerhed, der var gældende da ældrecenteret blev opført. Det fastslår kommunen efter en brand, der sendte en 95-årig mand til observation for røgforgiftning, fordi den termiske branddetektor i hans stue ikke alarmerede personalet i tide. Alarmen gik først da personalet åbnede dørene og røgen slap ud til detektoren på gangen. Kommunen erkender at systemet ikke er helt tidssvarende, og den indlagte mands pårørende kalder det utrygt.
(jv.dk, 5. februar 2019)

Plejehjem mangler brandsikring
En dødsbrand med tre omkomne plejecenterbeboere i august sidste år fik transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) til at bede alle landets kommuner om at gennemgå og redegøre for brandsikkerheden på landets plejecentre. Nu har en del af kommunerne meldt tilbage, og deres svar tyder på at den er helt gal med brandsikkerheden: Stort set alle de kommuner, der har svaret, lever ikke op til kravene. Tre ud af fire af de undersøgte bygninger, der skulle have sprinkleranlæg, har det ikke, og der er kun givet dispensation i få tilfælde. Derudover er der konstateret mangler i den passive brandsikkerhed og flugtvejsgange. De kommuner, der endnu ikke har svaret, har fået forlænget svarfristen. Ole Birk Olesen er overrasket over det foreløbige resultat. ”Kommunerne ser tilsyneladende stort på, at bygningsreglementet siger, at de skal sørge for, at der er sprinkleranlæg. Jeg er dybt forundret og også meget forarget over det,” siger han. Ældre Sagen kalder situationen ”uacceptabel,” mens Kommunernes Landsforening vil sætte emnet på dagsordenen for at rette op.
(Flere medier, blandt andet tv2.dk, 1. februar 2019, og altinget.dk, 1. februar 2019)

 

 


Dødsbrand

En mand omkom i en brand i et kolonihavehus i Aarhus. Manden, der blev fundet død efter brandvæsnets indsats, var tilsyneladende brudt ind i huset. Brandårsagen og mandens identitet skal nu undersøges. (bt.dk, 31. januar 2019)


Dårlig timing
I 2011 brændte K.B. Hallen i København ned, men for nylig var den genopbyggede hal klar til at fejre sin genåbning ved en særlig koncert. Desværre gik brandalarmeringssystemet midt i koncerten, og alle måtte evakueres indtil det blev konkluderet, at der var tale om en blind alarm. Beredskabet fortæller, at det ikke er en usædvanlig historie: ”Der er ikke noget unormalt i, at når store, nye haller og centre åbner, så er der nogle alarmer, der er særligt følsomme,” siger vagtchef ved Hovedstadens Beredskab, Michael Møller.
(tv2.dk, 25. januar 2019)

 

 

Mange fejl på fyrværkeritransporter
Politiets Tungvognscenter Syd kontrollerede op mod nytår 23 fyrværkeritransporter. Heraf var der fejl på de 10, og en del af fejlene handlede om brandsikkerhed. Det drejede sig blandt andet om manglende ildslukningsudstyr, manglende tilsyn af ildslukkere og fejl på transportdokumenter, der ville gøre brandslukning sværere. Politiet mener at de mange fejlramte transporter er ”en skuffende høj andel.”
(beredskabsinfo.dk, 23. januar 2019)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siden dannet på: 0.01 sekunder
365,843 Unikke besøg